ISPM 15 Lisansı:
ISPM 15, Uluslararası ticarette ahşap ambalaj malzemeleri kullanımını düzenleyen standarttır. Bu İşlem, sadece T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından Yetki Belgesi verilen firmalar tarafından yapılabilmektedir. Firmamız, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'ndan TR- 609 numarası alarak bu işlemi yapmaya hak kazanmıştır.
EPAL Lisansı:
Merkezi Almanya'da bulunan Avrupa Paletçiler Birliği (EPAL) tüm dünyada geçerli olan 'Euro Palet' ve 'Gitter Box' üretim lisansı vermektedir. Firmamız, EPAL tarafından verilen TR-064 Nolu lisansı ile üretim yapma yetkisine sahiptir.
UIC/EURO Lisansı:
Merkezi Avusturya'da bulunan Uluslarası Demir Yolları Birliği (UIC) tüm dünyada geçerli olan 'Euro Palet' ve 'Gitter Box' standartlarını geliştirmiştir. Firmamız, UIC tarafından lisansı başvurusu devam etmektedir.
UKA/EURO Lisansı:
Türk Patent ve Marka Kurumu UKA/EURO markasına 27.09.2010 tarihinde yaptığı başvuruyu değerlendirerek, 03.01.2012 tarihinde tescil etmiştir.
Dış ambalajın en önemli parçası olup, paketlenmiş ürünlerin forklift ya da transpalet aracılığı ile kolaylıkla taşınabilmesi için, ağaçtan hazırlanmış malzemelerdir.
ISPM 15
Ahşaptan mamul ambalaj malzemelerin bünyesinde bulunan zararlı organizmaların ülkeden ülkeye taşınmasını önlemek amacıyla uygulanması zorunlu işlemi ifade etmektedir. ISPM 15, herhangi bir ahşap ambalajda hiçbir zararlının ya da larvasının bulunmadığından emin olunabilmesi için kabul edilmiştir. ISPM 15 için uygun, olan iki yoldan bir tanesi ısıl işlemdir.
Isıl İşlem
Ahşabın öz ısısının belirli değere yükseltilerek bekletilmesi anlamına gelmektedir. Isıl işlemden geçirilmiş sayılması için ahşabın öz ısısının en az 30 dakika boyunca minimum 56°C de bekletilmesi gerekmektedir. Kiln Dry (fırında kurutma) /KD gerekli ısıya ulaşmıs ise Heat Treatment (HT) Isıl işlem kabul edilmektedir.
UKA Ambalaj, ahşaba IPPC damgası yapabilen ISPM15 kurallarını yerine getirebilecek tesislere ve yetkiye sahiptir.
Taşımacılık sektörünün en önemli unsuru olan 'Ahşap Paletler' üzerinde taşıdıkları ürüne göre farklılar gösterir. Bu farklar, özellikle Uluslarası Taşımacılıkta ve depolama sırasında soruna yol açmaya başlayınca genel ihtiyaçlar göz önüne alınarak ölçü, kullanılan malzemelerde ve ağaçla taşınan larvaları önlemek için Uluslarası Standartlar oluşturuldu. Bu standartlara uyan Ahşap Paletlerin kullanıcılara sağladıkları avantajları şu şekilde özetleyebiliriz.
a-Uluslar arası dolaşım
Bütün dünyada ölçüleri, standart malzemeleri ve ISPM 15 standartlarında ısıl işlem gördüğü için bakteri ve böcek oluşumuna engel olması, sağlamlığı ve çevreci yapısıyla 'Uluslarası Dolaşım' hakkına sahiptir. Bu nedenle sevkiyatı yapılan ürünler gümrüklerde hiçbir engel ile karşılamaz.
b-Çoklu kullanım
Diğer ahşap paletlere göre 10 kat fazla uzun ömre sahiptir. Ayrıca dünya çapında EPAL tarafından lisans verilen firmalar tarafından tamir edilerek kullanım ömrü daha artmaktadır.
c-Havuz sistemi
Dünyanın en büyük palet havuzuna sahiptir. Bu sayede satın aldığınız EPAL paletleri, uluslararası partnerleriniz ile sorunsuzca değiştirebilir bu sayede ürünlerinizin nakliye maliyetlerini en aza indirirsiniz.
d-Çevrecidir
Çoklu kullanım özelliği ile dünyamızdan daha az ağaç kesilmesine böylece doğanın korunmasına katkı yapmaktadır.
UIC/EUR ve EPAL aralarında fark var mıdır?
Uluslararası Demir Yolları Birliği (UIC) tarafından verilen lisans ile üretilen ahşap paletlere UIC/EUR Palet denir. UIC, birliğin adıdır. EUR'da markasıdır.
Avrupa Paletçiler Birliği (EPAL) tarafından verilen lisanslar ile üretilen paletlere de, EPAL Palet denir.
Bu iki firma daha önceden birlikte oldukları için lisans verdikleri paletler piyasada 'EURO Palet' olarak bilinmektedir. Her iki palet de teknik özellikleri birbirinin benzeridir ve her ikisi de tüm dünyada geniş bir dağıtım ve üretim ağına sahiptir.
İhracat yapan firmalar, her iki palet ile taşımacılık yaptıklarında ürünlerinin gümrüklerden sorunsuz geçmelerini teminat altına almış olurlar.
DİKKAT; Son kullanıcılar bazen UIC/EUR veya EPAL palet konusunda tercih yapabilmektedir. Bu nedenle sevkiyat sırasında mağduriyet yaşamak istemeyen firmaların ihracat yaptıkları firmalara hangi lisansı tercih ettiklerini sormakta yarar vardır.
UKA Ambalaj, her iki firmanı üretim lisansına sahiptir.
'UIC/EUR Paletlerin ve EPAL Paletlerin; ölçüleri, nem oranı, üretim aşamasında kullanılan metal çiviler, montajlama koordinatları, kullanılan tahtaların ölçüleri, UIC ve/veya EPAL tarafından belirli standartlara sahiptir. UIC ve/veya EPAL, belirledikleri standartlarda Ahşap Palet üretmek için kendisine başvuran firmalarda yaptığı denetimler sonrasında uygun gördüğü işletmelere lisans verir.
DİKKAT; UIC/EUR ve EPAL Paletler, sadece lisanslı firmalar tarafından üretilebilir.
BAĞIMIZ DENETİM;
UIC'den lisans alan firmalar, Uluslararası Bağımsız Denetim Şirketi SGS tarafından, EPAL'den lisans alan firmalar da Uluslararası Bağımsız Denetim Şirketi Berau Veritas tarafından haberli/habersiz yapılan denetimlerle sürekli kontrol edilirler.
DİKKAT; Diğer paletlere göre 10 kat fazla kullanım ömrüne sahip olan UIC/EUR ve EPAL Paletlerin tamiri içinde, ilgili kurumlardan lisans verilir. Tamir lisansı olan firmalarda üretici firmalar gibi lisans öncesi ve sonrasında, ilgili Bağımsız Denetim Şirketlerince sürekli denetlenirler.